Hoeveel is ruzie in de organisatie u waard?

De uren die medewerkers niet productief zijn, maar besteden aan gekissebis en steun zoeken, kosten gemiddeld zo’n € 80,00 per uur. "

Heeft u wel eens berekend hoeveel een uit de hand gelopen conflict kost? Gewoon in harde euro’s? Als je 250 fulltime medewerkers hebt, zijn de kosten van verzuim door conflict gemiddeld ruim dertigduizend euro per jaar. Dat bedrag is als volgt samengesteld:

De uren die medewerkers niet productief zijn, maar besteden aan gekissebis en steun zoeken, kosten gemiddeld zo’n € 80,00 per uur. De dagen dat iemand verzuimd omdat hij niet door een deur kan met een collega kosten gemiddeld zo’n € 200,00 per dag.

Het verzuim door conflict kan vier tot zes weken duren, zo’n € 4000,00 tot € 12.000. En dan zijn hierbij niet eens de kosten van vervanging, gederfd inkomen et cetera meegenomen en evenmin het verlies van effectieve uren van collega’s die betrokken raken bij zo’n conflict.

Kosten van verzuim door conflicten

Op de Kasteeldag op 19 april jl. gaf Herman Evers een geweldige presentatie waarin hij duidelijk de kosten van verzuim door conflicten uiteen zet. Op Managersonline.nl leest u over de kosten van ziekteverzuim door conflicten: http://www.managersonline.nl/nieuws/17354/kosten-ziekteverzuim-door-interne-conflicten-inzichtelijk-per-organisatie.html

Conflictbegeleiding

Natuurlijk is het zonde om zoveel geld uit te geven aan conflicten. Je kunt ervoor kiezen om conflicten snel aan te pakken, bijvoorbeeld door het inschakelen van een mediator. Het inschakelen van een conflictbegeleider kost gemiddeld € 150,00 per uur (ex btw en reiskosten). Een bemiddeling duurt maximaal 10 uur. In totaal bent u maximaal € 1500,00 euro (ex btw en reiskosten) kwijt aan een externe bemiddelaar. Die kosten wegen makkelijk op tegen de kosten van ziekteverzuim door conflicten. Na een goede bemiddeling kunnen de betrokkenen immers snel weer aan de slag.

Nog slimmer is het om te investeren in conflictvaardigheidskills voor al uw medewerkers (u had immers toch al een opleidingspotje) en conflictcoachingsvaardigheden voor uw managers. Die investeringen betalen zich dubbel en dwars terug. Niet alleen in geld, maar ook in het welzijn van uw medewerkers.

Voor de inzet van mediators of het verzorgen van opleidingen kunt u bij ons terecht. Telefoon: 073 - 53 23 582

Hoeveel is een conflict u waard? - Blog- Merlijn Groep

Reacties - 2 reacties

Stef Soons - 06 juni 2016

En niet alleen voor de werkgever en werknemer. Maar het heeft ook een positieve uitwerking op klanten en op de naasten van werkgever en werknemer. En zonder dat we het daar vaak over hebben maar dat is ook wat waard.

Stef Soons - 11 juli 2016

En dan hebben we het nog niet over dat conflicten een bijdrage kunnen leveren in het verlaten van de organisatie. Vaak gaat dit gepaard met een overeenkomst tussen werknemer en werkgever om het arbeidscontract op te zeggen met alle kosten van dien. Maar ook een nieuwe medewerker inwerken op het niveau van de oude werknemer kost, geldt. iemand inwerken, opleiden / ontwikkelen zijn allemaal kosten die hier mee gepaard gaan. En, zij het indirect, kan het ook een negatieve publiciteit opleveren tijdens verjaardagsfeestjes of bedrijfsnetwerken. En dat kost natuurlijk ook geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *