Coach zonder opleiding

Kun je ook coach worden zonder opleiding?

Ja. Een kort en krachtig ja. Coach is een onbeschermd beroep en iedereen kan zichzelf coach noemen en een bordje op de deur hangen. Zo gemakkelijk is het.

Het is alleen wel de vraag of je jezelf coach moet noemen als je niet opgeleid bent.

Noem het beestje bij zijn naam

Een ervaringsdeskundige kan vanuit eigen ervaring van grote hulp zijn voor mensen die met soortgelijke problematiek kampen. Het is ook zeker niet zo dat mensen zonder relevante opleiding geen mensen kunnen begeleiden, maar noem het beestje dan bij de naam. Een ervaringsdeskundige is een ervaringsdeskundige, geen coach of psycholoog of een andere dienstverlener met een onbeschermde titel. Als je een ervaringsdeskundige bent, noem jezelf dan ook zo.  Dan is het voor iedereen helder.

Geen garanties

Ervaring garandeert niets. Iets meemaken en het gevoel hebben dat je een ander kunt helpen, is niet genoeg. Je moet kunnen aansluiten bij degene die voor hulp bij jou aanklopt. Je moet overweg kunnen met overdracht en tegenoverdracht. De ander moet centraal staan en ruimte krijgen. Je moet weten wanneer je een stapje terug of vooruit moet doen.

Daarentegen garandeert een opleiding ook niets. Wat een opleiding wél biedt is een veelheid aan kennis, structuur in het vak en een soms stage onder begeleiding van een docent. Vaak biedt een opleiding ook intervisie, zodat je ook daar ervaring mee opdoet.

Wel of niet slagen van een coaching traject

Dit is sterk afhankelijk van de relatie tussen de coach en coachee. Als je een coach zoekt, ga met meerdere coaches in gesprek en kijk of er een klik is. Vertrouw je de man of vrouw tegenover je? Durf je hem of haar te vertellen wat er echt aan de hand is? Denk je dat de man of vrouw tegenover je jou genoeg kan uitdagen om te leren wat je moet leren?

Hoe staat Merlijn Advies Groep hierin?

Onze professionals zijn allemaal goed en grondig opgeleid èn lid van een beroepsvereniging. Een aantal van hen is ook ervaringsdeskundig.

Belangrijker nog vinden we de persoonlijke ethiek van onze coaches: als je in een coaching traject door onkunde of onervarenheid op het terrein in kwestie zaken bij je cliënt zou beroeren die je vervolgens niet in banen kunt leiden, waardoor de cliënt slechter af dan bij de start, is dat als regel niet te billijken. Een goede opleiding leert je als coach je eigen kwaliteiten zowel te verbeteren als haar grenzen te leren kennen en te bewaken.

Opleiding tot NOBCO (conflict)coach volgen:

Basisopleiding tot conflictcoach

Andere trainingen rondom coaching:

Meer Lezen over coaching?

https://oud.merlijngroep.nl/blog/positief-coachen/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *