Dick Bonenkamp - Merlijn Groep

Bonenkamp | de heer mr. drs. H.J. Bonenkamp (Dick)

Mr. drs. H.J. Bonenkamp (Dick) is oprichter van de Merlijn Groep en directeur van Merlijn Advies Groep. Hij studeerde rechten, taalpsychologie en filosofie en volgde nadien tal van opleidingen als advocaat, mediator, (conflict)coach, vertrouwenspersoon en adviseur.

Drive en ervaring

Zijn drive ligt in het verbinden van mensen en het creëren en verbeteren van samenwerkingsverbanden. Dick heeft langjarige ervaring als advocaat, conflictadviseur, organisatieadviseur, trainer, facilitator, moderator, neutraal voorzitter, deal maker en mediator en dat in vaak complexe omgevingen en belangentegenstellingen bij zowel bedrijven als overheden in binnen- en buitenland.

Merlijn Training & Advies

Merlijn is opgericht in 1993 en helpt mensen en organisaties met raad, daad en training hun professionele communicatie te versterken en problemen op te lossen.

Merlijn Advies Groep

De Merlijn Advies Groep, een zusteronderneming van Merlijn, helpt organisaties om conflictmanagementsystemen te implementeren en conflicten te voorkomen, te managen of op te lossen. Hiertoe beschikt het over een landelijk netwerk van meer dan 200 professionals die 24 beproefde methoden apart of gebundeld kunnen inzetten. Een conflictadviseur helpt klanten bij het vinden van de passende oplossing voor een optimaal resultaat. Kiezen voor Merlijn Advies Groep is kiezen voor maatwerk en kostenbesparing.

Mediation

Dick Bonenkamp is MfN registermediator vanaf 1 juni 1996. Als ‘Rechtbankmediator’ werkt hij voor de Rechtbank Oost-Brabant als business- en overheidsmediator.

De door Dick verrichte mediations hebben betrekking op het creëren, continueren en zonodig constructief beëindigen van samenwerkingsverbanden en op zakelijke relaties tussen (rechts)personen en overheden op een breed scala van rechtsgebieden – waaronder arbeidsrecht, vennootschapsrecht, huurrecht en administratief recht – en op inmiddels vele terreinen, waaronder gezondheidszorg, onderwijs, landbouw, juridische en administratieve dienstverlening, bankwezen en sport.

Medezeggenschap

Vanuit Merlijn Medezeggenschap, een multidisciplinair samenwerkingsverband van zelfstandige partners, is Dick actief om mediation en andere vormen van alternatieve geschiloplossing ook ingang te doen vinden in de medezeggenschapswereld. Hij heeft inmiddels al tientallen mediations gedaan om de verhouding tussen bestuurder, OR en andere stakeholders te herstellen en te verbeteren en acute problemen op te lossen.

Bestuurslidmaatschappen

Vanaf de oprichtingsdata is hij bestuurslid geweest van de BVMZ (Branchevereniging Medezeggenschap) en de VOiM (Vereniging van Opleiders in Mediation).

Publicaties

Dick Bonenkamp is initiatiefnemer en grondlegger van het bij SDU uitgegeven en inmiddels gezaghebbende ‘Handboek Mediation’ en is nog steeds een van de hoofdredacteuren.Hij is ook conceptontwerper en hoofdredacteur van het boek ‘De conflictadviseur, wegwijzer in het conflictlabyrint’, waarin het door Merlijn ontwikkelde nieuwe vak ‘conflictadviseur’ wordt beschreven en dat een groot scala van vraagstukken met betrekking tot conflictmanagement(systemen) en conflicthantering omvat. 

Speciaal voor de medezeggenschapsmarkt heeft hij met andere Merlijn adviseurs, trainers en mediators geschreven het bij Kluwer uitgegeven boek ‘OR in conflict’.

Dick Bonenkamp is werkzaam in o.a. :

Limburg: HeerlenMaastrichtRoermondSittardVenloVenray, Weert

Zuid-Holland: ZoetermeerSpijkenisse, RotterdamLeiden, Gouda, Gorinchem, DordrechtDen Haag, Delft, Alphen aan den Rijn

Zeeland: Goes, Middelburg

Noord-Brabant: Bergen op ZoomBreda, Den Bosch, EindhovenHelmond, Oosterhout, Oss, RoosendaalRosmalen, Tilburg, Uden, Veghel, VeldhovenWaalwijk

UtrechtAmersfoortHouten, IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein, SoestUtrecht, Veenendaal, WoerdenZeist

Gelderland: Apeldoorn, ArnhemBarneveld, Culemborg, Doetinchim, Ede, EpeHarderwijk, Nijmegen, TielWageningen, Winterswijk, Zutphen

Drenthe: Assen, Emmen, Hoogeveen, Meppel

Flevoland: Almere, Emmeloord, Lelystad

Friesland: DrachtenHeereveenLeeuwarden, Sneek

Groningen: Groningen, HoogezandStadskanaal, Veendam, Winschoten

Noord-Holland: AlkmaarAmstelveen, Amsterdam, Bussum, Den HelderHaarlem, Heerhugowaard, HilversumHoornPurmerend, Zaandam, Zaanstad

Overijssel: Almelo, Deventer, Enschede, Hardenberg, Hengelo, Kampen, Zwolle

Lees ook mijn artikelen in de Merlijn blog