"wicked problems” : maatschappelijke conflicten en vastgelopen beleidskwesties

Beleidsbemiddeling

2-daagse

x
 • DD dash MM dash YYYY
 • Bedrijfsinformatie

 • Factuurinformatie

 • Overige informatie

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wil je het fijne weten van beleidsbemiddeling, bijvoorbeeld omdat je een beleidsbemiddelaar wilt inzetten bij een bestuurlijk conflict? Of denk je erover om zelf beleidsbemiddelaar te worden en onze unieke zesdaagse opleiding te gaan volgen? Dan is deze tweedaagse cursus een prima introductie tot het vak.

Concreet gaat het bij beleidsbemiddeling om het vlot trekken van complexe situaties waar altijd een of meer overheden bij betrokken zijn. Complex betekent hier dat er allerlei verschillende factoren van invloed zijn, wat het probleem enorm ingewikkeld maakt. Er is misschien een grote groep stakeholders bij betrokken – vaak een mix van overheden, ondernemers en burgers – met elk een eigen achterban. Er kan onenigheid zijn over wat het probleem precies is of over wie er verantwoordelijk is. Of er ontstaat een felle discussie over de effecten van een (beleids)maatregel.

Beleidsbemiddeling heeft vooral zin wanneer de botsende partijen van elkaar afhankelijk zijn om de problemen op te lossen. Ze moeten wel toekomstgericht willen denken, verdere escalatie willen voorkomen en er samen écht uit willen komen. Meestal zijn dit trajecten van drie maanden tot een jaar, waarbij de beleidsbemiddelaar een actieve rol vervult: een professional met verstand van de inhoud, die wordt ingezet als onafhankelijk voorzitter, procesbegeleider of facilitator.

Als er sprake is van machtsverschillen, zoals bij conflicten met de overheid, is een beleidsbemiddelaar vaak een succesvolle hulp gebleken. De overheid heeft formeel de macht om beslissingen te nemen en daarom is het echt heel belangrijk om meteen duidelijke bestuurlijke kaders te stellen. Daarnaast verdient communicatie naar buiten toe speciale aandacht, omdat iedere partij een hele achterban kan hebben die je mee moet krijgen. En vergeet ook de media en de politiek niet, die kijken altijd mee!

Studiebelasting

Bij deze 2-daagse weekopleiding is de studiebelasting vastgesteld op 27 uur.

Beleidsmiddeling wordt onder meer gevolgd door:

 • beleidsmedewerkers, van diverse vakgebieden
 • onafhankelijke professionals, als advocaten, accountants en notarissen
 • mediators die zelf beleidsbemiddelaar willen worden
 • bestuurders die te maken kunnen krijgen met gecompliceerde besluitvormingsprocessen
 • Zou u graag precies willen weten wat deze training aan uw professionele performance en kennis toevoegt? Neemt u dan contact op met de backoffice die u naar uw wens doorverbindt met de trainer of u matcht met een oud-deelnemer in dezelfde beroepsgroep.

Te behalen resultaten

 1. U doet kennis op van de werkwijze en de betekenis van beleidsbemiddeling.
 2. U krijgt praktische ervaring met beleidsbemiddeling.
 3. U kent het proces van de zes fasen van beleidsbemiddeling en kunt het hanteren.

Wilt u deelnemen?

Data & Locaties

Geen trainingen gevonden
Landgoed Huize BergenGlorieuxlaan 1 Vught
Locatie: Landgoed Huize Bergen
Data15 sep 2022 - 15 sep 202222 sep 2022 - 22 sep 2022
 • Kosten: € 990
 • Accommodatiekosten: € 170,00
 • BTW: nihil
Beleidsbemiddeling kan een belangrijke rol spelen bij het oplossen van complexe situaties tussen burgers of private partijen en één of meer overheden. Deze training biedt een uitstekende introductie in het vak: beleidsbemiddelaar.

Te behalen punten

12 MfN cat. 1a

Docenten

Frans Spekreijse - Partner - Merlijn Groep

Spekreijse | de heer F. Spekreijse (Frans)

Frans Spekreijse was burgemeester van de Gemeente Lochem en de gemeente Wieringermeer, is gecertificeerd mediator (sinds 2005), coach (sinds 2010) en onderwijsspecialist (sinds 1976).

Kramer | de heer A. Kramer (Aik)

mr. Aik Kramer is beleidsbemiddelaar en trainer. In die hoedanigheid werkt hij voor gemeenten, andere overheden en maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld op het terrein van ruimtelijke ordening en in het sociaal domein. Daarnaast is hij adviseur voor het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij is auteur van ‘Beleidsbemiddeling, een praktische oplossing voor maatschappelijke conflicten’ (Sdu).

Download de brochure